„За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е стратегически приоритет, за който има консенсус и пълна приемственост между институциите“. Това каза президентът Румен Радев днес в съвместно изявление с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. Двамата проведоха среща непосредствено преди брифинга им.

Срещата между Радев и Корман е няколко месеца, след като на 10 юни т.г. страната ни получи приетата от Съвета на ОИСР пътна карта за процеса на присъединяване на България към Организацията. Това е първата визита на Корман в София.

Матиас Корман е в София за участие в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която България председателства тази година и която започва днес.

По думите на президента той е благодарим на г-н Корман за „подкрепата и неговия значим принос за отблокиране на процеса на разширяване на организацията“.

„България активно сътрудничи с организацията, участва в различни инициативи и това е ясно доказателство, че ние споделяме ценностите и принципите, около които се крепи общността. Не само това, ние амбицията и готовността да допринасяме за намирането решения по важни теми от глобалния дневен ред“, каза още Радев.

„В днешната сложна геополитическа ситуация, провокирана от войната на Русия срещу Украйна, е изключително важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната дипломация“, допълни той.

Президентът посочи и защо е важно България да стане част от ОИСР: „Това не е просто да бъдем част от клуба на богатите и развити държави. Най-важното е, че процесът на членство ще ни позволи да осъществим необходимите реформи, с които да модернизираме страната, да ускорим икономическия растеж, да създаваме нови работни места, да имаме амбиция за по-високи стандарти“.

Радев пък поздрави служебното правителство, че „наред с овладяването на много кризи“, се е погрижило България да не „остава в периферията на Европа“.

По думите му същинската част от разговорите за нашето членство тепърва ще започне.

Матиас Корман благодари за топлото посрещане в София. „ОИСР има дълги и позитивни отношения с България. България работи от няколко години за изравняване към стандартите в ОИСР и продължава да увеличава своето участие в органите на ОИСР, което оценяваме високо. В момента сме в процес на преход към следващо равнище, надявайки се, че България ще присъедини като член на ОИСР. Гледаме на това като позитивен опит към промяната. Разбира се, има много неща, които са на дневен ред. Може да се възползваме максимално от съветите един към друг“, каза той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук