Един от гробовете, открити на масовия гроб в гора край Изюм. Снимка: Евгений Малолетка/АП
Един от гробовете, открити в гора край Изюм. Снимка: Евгений Малолетка/АП

Хората се събират пред многоетажните жилищни блокове в украинския град Изюм. Бръмчи генератор. Десетки хора зареждат мобилните си телефони тук. Все още няма електричество. Изюм е сериозно пострадал след тежките сражения в района. Войната е оставила видими следи.

Време на мъчения и предателства

Зад разрушените фасади бавно се разкрива целият ужас на руската окупация. Тази половин година е била време на мъчения и предателства. Олександър Глушко живее в един от блоковете без електричество. Казва, че руските войници са го измъчвали два пъти. „Първият път продължи пет дни. Пребиха ме почти до смърт. След това просто ме завлякоха през улицата и ме хвърлиха в храстите“.

Тогава се появява жена, която той моли за помощ. „Жената дойде при мен, а след това намери няколко млади мъже, които ме отведоха оттам“, продължава Глушко.

В болницата е останал само един лекар

И до днес Глушко има проблеми с ходенето и с преодоляването на преживяното. Той разказва: „Участвах във войната в Източна Украйна. От 2018 до 2020 г. Някой ме издаде. Не знам кой“. Но това трябва да е бил човек, който го познава и знае това, обяснява Глушко. „Да си участвал във войната означава да имаш връзки с териториалната отбрана или украинската армия“.

Най-малко десет места за изтезания в Изюм

Руските войници подозират хора като Глушко. Те търсят врагове, които помагат на украинската армия да се бори срещу руските войски. Случаят на Глушко не е изолиран. В Харковска област са открити десетки места за изтезания. Според проучване на информационната агенция „Асошиейтед прес“ само в Изюм те са десет на брой.

Володимир Тимошко, началник на полицията в Харковска област, заяви по украинската телевизия, че в някои случаи хората дори са били отвеждани в Русия – „например в Шебекино, където били измъчвани и след това връщани обратно в Украйна“. В Шебекино украинците са държани от полицията и военните, добавя Тимошко.

22 места за изтезания в Харковска област

По официални данни в Харковска област украинските следователи са открили 22 места за изтезания. Оцелели разказват пред украински медии, че някои от тях са били премествани от един град в друг.

Глушко е арестуван и втори път. „Втория път ме хванаха точно преди украинската армия да превземе града. В продължение на две седмици бях в килия в полицейския участък с още няколко момчета“.

На един от тях са избити зъбите. Той казва, че е похарчил 5000 украински гривни – около 140 евро – за зъбите си, а сега са му ги избили. Според Глушко имало и един възрастен човек на 68 години. С Михайло Чендей (Миша) се познават от дълго време, казва Глушко. „Когато го доведоха, бях зашеметен. Попитах го как се е озовал тук“.

Седмици по-късно Миша все още се лекува в болница в Харков. Китките му са счупени. Чендей е арестуван и измъчван, защото е заподозрян, че е предал руски позиции на украинските военни. Това не е вярно, казва Чендей. „Дори нацистите не са измъчвали така, както руснаците“.

Петима или шестима руснаци са го измъчвали. „Не можех да ги видя, очите ми бяха закрити, но те бяха много. Стреляха покрай главата ми, куршумите минаваха покрай ушите ми. Удряха ме. В продължение на два часа и половина“, продължава Чендей. Той губи много кръв и едва оцелява.

Методите на изтезания

Жертвите съобщават за едни и същи методи на изтезания: бой с метални пръти, електрошок, имитация на екзекуции, уотърбординг. Не всички от измъчваните са оцелели.

Според украинските власти 30 от над 400-те тела, намерени в масов гроб в една гора близо до Изюм, носят белезите на изтезания: връзвани ръце, счупени кости, рани от огнестрелно оръжие и прободни рани. Руските въоръжени сили системно са измъчвали хората в Харков.

Текстът е препубликуван от „Дойче веле“.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук