Няма промяна в състоянието на Борис Джонсън, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс.

Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница – като предпазна мярка, както съобщиха от „Даунинг стрийт“, след като състоянието му се влошило.

Вчера следобед състоянието на премиера се е влошило и по съвет на медиците е преместен в интензивното отделение.

„Премиерът помоли външния министър Доминик Рааб да го замести там, където е необходимо“, се казва в документ, разпространен от „Даунинг Стрийт“.

Джонсън беше приет в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон в неделя с температура и кашлица, след положителен тест за коронавирус на 27 март, като стана най-популярният световен лидер, заразен с болестта, която бързо се разпространи по целия свят.

55-годишният министър-председател се самоизолира в апартамента си на Даунинг Стрийт, но в неделя вечерта е бил откаран в близката държавна болница по съвет на лекаря си.

Властите заявиха, че това е „предпазна мярка“, но по-рано бяха повдигнати въпроси дали лидерът на консерваторите все още може да управлява страната. Британското правителство беше критикувано за това, че първоначално е отказало да последва примера на други европейски страни по отношение на изискването хората да останат у дома, за да бъде спряно разпространението на вируса.

А самият Джонсън каза в началото на март, че все още се ръкува с хора. Но преди две седмици той нареди национална блокада, но Великобритания беше вече изправена пред опасността да се превърне в сериозно огнище.

Досега на Острова са регистрирани над 50 000 случая и над 5000 смъртни случая, като за последните 24 часа броят на жертвите е 439.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок и наследникът на трона, принц Чарлз също бяха заразени с коронавирус, но се възстановиха.

В отговор на кризата кралица Елизабет Втора направи рядко публично обръщение в неделя вечер, като призова британците да останат единни. „Ще бъдем отново с приятелите си, отново ще бъдем със семействата си, ще се срещаме отново“, каза тя.

Бременната партньорка на Джонсън, Кари Симъндс, се премести от Даунинг Стрийт, след като част от персонала се разболя. Но в събота тя обяви, че е прекарала седмица в леглото със симптоми, въпреки че не е била тествана.

Говорителят на Джонсън не потвърди новина във вестник „Таймс“, че премиерът е бил подложен на лечение с кислород.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!