Глобалната карантина заради коронавируса доминира и в новинарските емисии. Тази седмица броят на заразените надхвърли 1 милион. Медиите по целия свят са заети да отразяват хаосът и кризата, съпътстващи коронавирусната епидемия и често пропускат други важни теми, които иначе биха фигурирали в емисиите им, предава „Ал Джазира“.

№1 Нападение с нож във Франция

Мъж, въоръжен с нож, нападна граждани в югоизточна Франция, които бяха излезли на съботен пазар. Двама са убити, а други петима са ранени. Властите разглеждат това нападение като „терористична атака“.

Антитерористичният прокурор каза, че нападателят е арестуван близо до мястото на нападението в град Романс-сюр-Изер, на юг от Лион. Органите на реда го намерили на колене на тротоара, молейки се на арабски. Негов „съучастник“ също е задържан.

Прокурорите не са идентифицирали заподозрения, тъй като не носел документи за самоличност. Твърди се обаче, че става дума за 33-годишен мъж от судански произход. Атаката се е случила в събота сутрин пред пекарна, пред която имало опашки от клиенти.

№2 Мигранти бяха убити на турско-гръцката граница

Двама мигранти бяха застреляни миналия месец, докато се опитвали да влязат в Гърция от Турция, след като Анкара отвори границите си за хилядите мигранти, съобщи Амнести интернешънъл в петък.

Трети мигрант се счита за изчезнал и се смята за загинал, след като гръцките власти са стреляли, в опит да се спрат нелегалните набези през граничната река.

Изпълнителният директор на Амнести за Турция Андрю Гарднър заяви, че не е потвърдено кой е стрелял. Той призова гръцките власти да накажат отговорните за това. Гърция отхвърля обвиненията на турските власти.

№3 Израел арестува палестинския губернатор на Йерусалим

Израелската полиция арестува палестинския губернатор на Йерусалим в петък. Твърди се, че той е нарушил забраната на властите за палестински политически дейности в Източен Йерусалим. Министерството по палестинските въпроси в Йерусалим каза в изявление, че израелската полиция е извършила обиск в къщата на  Фади ал-Хадами в квартал Сувана в Йерусалим и го е задържала.

Намерени са около 2 750 долара преди да бъде отведен за разпит. Израелската полиция все още не е дала подробности относно ареста на ал-Хадами, който преди това е бил арестуван три пъти от израелските сили за сигурност.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!