Саудитска Арабия

Саудитска Арабия ще позволи на жените да получават паспорти и да пътуват в чужбина без одобрение от мъж – „настойник“.

Това заяви правителството, като с това сложи край на дългогодишно ограничение, което предизвикваше остри международни критики.

„Паспорт ще бъде издаден на всеки саудитски гражданин, който подаде заявление“, се казва в правителствено решение, публикувано в официалния вестник „Umm Al Qura”, съобщи АФП.

Наредбата ще бъде приложима за жени на възраст над 21 години, съобщиха проправителственият вестник „Okaz” и други местни медии, позовавайки се на висшите власти.

Жените в кралството досега се нуждаеха от разрешение от своите мъже „настойници“ – съпруг, баща и други роднини от мъжки пол, при подновяване на паспортите си или при напускане на страната.

Активистите за правата на жените от десетилетия водят кампания срещу системата на настойничество, която поставя жените в неравностойно положение на „непълнолетни” през целия им живот.

Решението идва на фона на демонстрирания стремеж към либерализация, оглавяван от престолонаследника Мохамед бин Салман – фактически владетел на кралството, който има за цел да трансформира консервативната петролна държава, дълго критикувана заради отношението си към жените.

Това решение ще промени живота на много жени, но критици заявиха, че реформите ще бъдат „козметични”, докато кралството не премахне системата на „настойничество“, която дава на мъжете власт над техните роднини – жени.

Правозащитници отдавна обвиняват Саудитска Арабия, че жените са третирани като „втора ръка граждани“ в кралството.

През 2017г. Саудитска Арабия разреши на жените да шофират, а година по-късно – да ходят на кино.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук