Саудитска Арабия заяви, че ще възобнови производството от бомбардираните  си петролни инсталации да края на септември. Тя допусна медиите да разгледат възстановителните работи, както и разрушенията по петролните й инсталации, причинени от атаката за която Вашингтон и Рияд обвиняват Иран. Техеран се зарече да отговори енергично, ако ескалиращото напрежение прерасне във враждебни действия, съобщава „Ройтерс“.

Показани бяха изгореното оборудване и стопените тръби вследствие на атаката от 14 септември срещу съоръженията в Ал-Кураис и Абкаик. Това е най-тежкага атака срещу петролни инсталации след подпалването на кувейтски петролни полета от Саддам Хюсеин през 1991 година.

Иран отрича да е замесен в атаката, успяла да намали наполовина петролното производство на С. Арабия, която е най-големият световен износител на тази суровина. Формално отговорността за атаките бе поета от йеменските бунтовници хути, които са съюзници на Техеран и се борят срещу коалицията, водена от С. Арабия в конфликт, продължаващ вече 4 години.

Репортерите също така огледаха възстановителните работи в Ал-Кураис, като заснеха и двете обгорени стабилизиращи колони – част от устройството за разделяне на петрола и газа. Един от изпълнителните директори на държавната саудитска компания „Арамко“, която управлява инсталациите, каза, че ръководството е уверено, че производството ще достигне нормалните си ниво към края на септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!