Джейк Съливан /сн: Уикипедия/

Удължаването на стратегическия договор START-3 е само началото на „сериозни“ преговори с Русия, заяви Джейк Съливан, съветникът на американския президент по националната сигурност.

„Наистина трябва да се заемем и с основния въпрос за стратегическата стабилност между двете най-значими ядрени сили“, каза Съливан на уеб семинар във Вашингтонския институт за мир.

Той заяви също, че удължаването на договора е само началото на историята.

„Трябва да има сериозни съществени преговори по целия спектър от ядрени предизвикателства и заплахи извън договора START-3. Има и други извънредни ситуации и предизвикателства – добави Съливан – Трябва да можем да накараме Русия да плати и да се изправи срещу последствията от агресивното си поведение и заплахи спрямо САЩ и нашите съюзници, и в същото време да проведем надеждни, сериозни, лишени от илюзии стратегически преговори с тях (Русия – ред.) И нашата администрация ще го направи“, увери съветникът на американския президент.

Предишната администрация на Тръмп бе готова да се оттегли от договора START, но новият президент Байдън го вижда като полезен за националните интереси и направи бързи стъпки, заедно с руския си колега Путин, към удължаване на срока на действие на споразумението. Още преди 3 дни от Москва бе съобщено, че Думата вече е ратифицирала продължаването на договора, а вчера то получи и подписа на Путин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук