Си Цзинпин

Единодушно Общокитайското събрание на народните представители преизбра президента на Китай Си Дзинпин. След приетите миналата седмица промени, той вече ще може да управлява за неограничен период от време.

Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината, беше избран за вицепрезидент (заместник- председател на КНР). Си Цзинпин беше преизбран и на длъжността председател на Централния военен съвет. Ли Чжаншу беше избран за председател на парламента.

С вдигната лява ръка 64-годишният Си се закле да спазва конституцията на безпрецедентна церемония в Големия народен дворец в Пекин. „Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна“, заяви той пред депутатите, положил лявата си ръка върху конституцията, която преди по-малко от седмица беше променена, за да даде на президента право на неограничен брой мандати.

Нито един от 2970-те депутати не гласува „против“ или „въздържал се“. Действащият президент, който беше единственият кандидат, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато един депутат гласува против и трима се въздържаха (сиреч одобрение от „едва 99,88 процента“), отбелязва АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук