Опаковане на Триумфалната арка в Париж, Кристо

На 1 юни 2020 година, ни напусна Христо Явашев-Кристо. Художникът беше популярен с арт инсталациите си, трансформирайки в скулптури различни забележителности. Роденият в България художник работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година. Техните мащабни проекти бяха времеемки като подготовка и с висока себестойност, въпреки че траеха само между няколко седмици до месец.

Двамата живеят в Париж от 1958 до 1964 г., през което време развиват своя творчески стил. Именно това е градът, оставил отпечатък у твореца. И може би затова идеята му за опаковане на Триумфалната арка имаше толкова символично значение за него.

Опаковане на Триумфалната арка в Париж, Кристо

В съответствие с желанието на Кристо, последният му проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж – бе отложен заради пандемията от коронавируса за реализация през септември 2021 година.

Инсталацията вече има дата на откриване – 18 септември. Тя ще може да се види до 3 октомври.

„Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва от вятъра и ще отразява светлината“, коментира приживе идеята си Кристо.

Опаковане на Триумфалната арка в Париж, Кристо

3 екипа работят денонощно за опаковането на Арката. 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже са необходими за реализацията. Проектът струва около 14 милиона евро, финансирани единствено от продажбата на произведения на Кристо.

Фотомонтажът на опакованата Триумфална арка е подписан от Кристо и Жан-Клод през 1962 г. Тази идея им идва, докато гледат монумента от прозореца на първия си парижки апартамент на авеню „Фош“.

Опаковане на Триумфалната арка в Париж, Кристо

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон. От 1836 г. предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. От 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война. Над тях гори вечен огън.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!