бензинът, горивата, служебният кабинет

Национална агенция за приходите (НАП) започна тотален данъчен контрол на търговията с горива. Тя ще следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба.

В последните седмици екипи от звеното за фискален контрол извършиха наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като провериха над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната.

Със специализиран софтуер данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни. Наблюдавано е разтоварването им до над 1300 обекта, се казва в съобщението.

Новият подход до момента е довел до ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни.

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици. Тя ще бъде насочена и към бензиностанциите.

„Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране и от браншовата организация. Вярвам, че кампанията ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество „, коментира изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Това е поредната област, в която приходната агенция търси повишаване на събираемостта. От назначаването на служебния кабинет през май, когато беше сменено ръководството на НАП, до юли, министърът на финансите Асен Василев отчете с 1 млрд. повече приходи от планираното. Още в първите дни на поста, той обяви промяна на фокуса в работата на приходната агенция. По думите му проверките се насочват към големите фирми за сметка на малките и средните.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук