Днес на традиционната пресконференция след местните избори представителите на СДС обявиха, че са доволни от постигнатите резултати, а тяхната подкрепа е била решаваща в много градове, включително и в София.

Техни кандидати са избрани в 10 общински града. В 4 областни града избраните кандидати са имали тяхната подкрепа – Видин, Монтана, Кюстендил и Плевен.  В страната те имат 193-ма общински съветници, а кметовете по селата от тяхната партия се преброяват в момента.

„На много места ни се наложи да участваме самостоятелно, но това показа, че ни има и че резултатите не са лоши. Просто до последния момент се водеха преговори с нашия по-голям коалиционен партньор. На много места не успяхме да постигнем договореност за съвместно явяване и понеже бяха изчерпани другите възможности за коалиции там се принудихме да участваме самостоятелно.” каза Румен Христов, лидер на партията.

От партията казаха, че сблъсъкът отново е бил политически, между левицата и десницата, и те са нямали никакви съмнения кого да подкрепят там, където са нямали собствен кандидат.

В това отношение те казаха, че подкрепата на СДС е била решаваща в много общини, включително и в столицата за избора на Фандъкова.

„Резултатите показват, че приносът на СДС в София е решаващ. Госпожа Фандъкова има 209 хил. Гласа, а госпожа Манолова има 189 хил. гласа. По наши оценки тежестта на СДС е 25 хил. гласа в София. Сами можете да смятате. ”

По техни изчисления в различните листи тяхната относителна тежест  е била между 10 и 12%, което за страната са 150 000 гласа.

Антон Койчев коментира, че залогът в София е бил изключително голям, защото столицата  е политическото поле, на което се тестват всички нови проекти.

„Беше направен арогантен и много подъл опит да бъде взета властта в София на базата на лицемерия, на внушения, и изключително неприятния номер, който изигра „Демократична България“, тъй като на балотажа имаше своеобразен заговор и техните кандидати станаха районни кметове с помощта на ДСБ“

От партията обявиха, че на изборите в Карлово, където беше избран кандидат на СДС, за първи път от години десницата побеждава на първи тур.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!