СДС, Румен Христов
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов

Държавна агенция „Архиви“ получи архива на Съюза на демократичните сили за съхранение и дигитализация. Събитието се състоя в централата на партията на ул. „Г. С. Раковски“ 134, ет. 5. На него присъстваха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, председателят на СДС Румен Христов и членове на ръководството на партията.

След като в СДС е било получено писмо от агенцията за предоставяне на документацията на партията, ръководството единодушно е взело решение, обработеният до този момент архив (1989 г. – 2009 г.) да бъде предаден.

Председателят на Държавната агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев окачестви архивът на СДС като „безценен извор на съвременната българска история“. Той каза това време на импровизираната церемония по предаване, която беше открита от председателят на СДС Румен Христов с думите:

„Добре дошли в храма на демокрацията.“

По думите на Груев, в страната има много малко материали, за да бъде реконструирана историята на българския преход, и масивът от данни на СДС променя сериозно състоянието на изворовата база. Той добави, че архивът на партията е 33 линейни метра, което се равнява на 10-етажен блок.

„Ценното е, че той е и обработен и това ще даде възможност за сравнително бързо оформяне, след което ще може свободно да се използва“, каза Груев.

През януари документите ще се достъпни до всеки, който се интересува от ранната история на партията. Снимките от архива на СДС от този период все още не са обработени, но това ще бъде направено от специалистите на държавната агенция и те ще бъдат и дигитализирани.

„За нас фактът, че самият архив се иска, означава, че СДС е партия, която твори история и откъм тази гледна точка е породен този голям интерес към изминалите години“, подчерта председателят на партията Румен Христов.

Съюзът на демократичните сили обяви, че изпрати писма и до областните си организации да предадат архивите си на държавната агенция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук