Неуместно, неоснователно и несправедливо е да се каже, че в Италия има проблеми с расизма, заяви италианското външно министерство, цитирано от ДПА.

Новият върховен комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви вчера, че има намерение да изпрати в Италия екип, „който да оцени докладваното рязко увеличение на прояви на расизъм и насилие срещу роми и хора с африкански произход“. Забележките ѝ предизвикаха остра реакция от вътрешния министър и вицепремиер Матео Салвини, който заплаши с ответно съкращаване на италианското финансиране на ООН.

„Италия дава над 100 милиона евро годишно и ще обсъдим със съюзници ползата от това да продължим да даваме тези 100 милиона евро, за да финансираме прахосничество, злоупотреби и кражби в организация, която иска да поучава италианците, докато има (за членове) страни, които използват изтезания и налагат смъртно наказание“, заяви Салвини.

В изявлението на италианското външно министерство не се повтаря същата заплаха. Вместо това се набляга на усилията на Италия да спасява мигранти в морето, да помага на африканските страни и призивите на Рим за по-голямо участие на ЕС и ООН в кризата с миграцията през Средиземно море.

От встъпването в длъжност на новото популистко правителство на 1 юни, Италия възприе значително по-твърда имиграционна политика, като де факто не допуска спасителни кораби с мигранти в своите пристанища. В същото време Салвини постоянно използва резки изрази срещу миграцията, отбелязва ДПА.

Както подчерта италианското външно министерство, Рим се гордее, че за последните 12 месеца страната е допринесла за намаляване на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море с 52 на сто, както и със съкращаване на броя на пристигащите мигранти с 80 на сто.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!