Barnier_May
На снимакта: Мишел Барние и Тереза Мей

Британската преса оживено коментира думите на главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние, че споразумение за напускането на Великобритания може да бъде постигнато в близките 6-8 седмици.

„Заявлението на Барние е част от операцията „Спасяването на Тереза“, започната от лидерите на европейските страни, които се опасяват, че на октомврийския конгрес на Консервативната партия Борис Джонсън може да постигне свалянето ѝ от поста лидер на партията“, пише „Индипендънт“.

Както съобщава вестникът, лидерите на страните от Евросъюза напълно разбират, че най-сложният момент за британския премиер може да се случи на 2 октомври, когато Джонсън планира да публикува свой доклад, в който обещава да разбие на пух и прах условията на Брекзит, предложени от Мей. Един от източниците на вестника в Брюксел отбелязва, че европейските чиновници осъзнават оказвания върху Мей натиск от евроскептиците и въобще не искат да ѝ добавят още проблеми. По неговите думи ЕС не се готви да променя „червената линия“, но иска да действа в рамките на предложената от Мей програма за излизане на Лондон от съюза.

Лидерите на 27-те страни от ЕС ще участват в неформална среща в Австрия следващата седмица, където Барние ще получи нови инструкции за продължаване преговорите с Великобритания. Официално тези нови указания ще бъдат приети на срещата на върха през октомври. Срещата на върха за Брекзит е определена да се проведе на 13 ноември. Именно на нея се предполага постигането на съгласие по детайлите.

Изданието отбелязва, че за Мей ще бъде още по-сложно да си осигури подкрепа в парламента за нейния план за Брекзит, тъй като лейбъристите изглежда са заели позиция „никакви договорености“, докато привържениците на Брекзит може да гласуват против предложението, тъй като го оценяват като прекалено „проевропейско“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!