Протест БФС
Снимка: БТА

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни жертви и да има повече щети, каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг по повод сблъсъците снощи.

Беше предотвратено внасянето на голямо количество пиротехника, казаха от СДВР.

Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов нарече протеста „безпрецедентна агресия“.

От СДВР обявиха четвъртък вечер като „тежка вечер“ за столицата. „Няма полиция в света, която да остави вандали, които да унищожат имуществото в центъра на която и да е столица“, заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

„Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни жертви“, допълни той.

Иванов обяви, че протестът е бил заявен като „мирен“. Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила „краен фен“, с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

„В един даден момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия, агресираха до такава степен, до която – вие видяхте „безпрецедентна агресия“, заяви Иванов.

Той заяви, че кордонът от полицейски служители е бил без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. По негови думи протестиращите са започнали да чупят пътната инфраструктура, павета, плочки, тротоари , паркинг елементи, да увреждат части от автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях.

„Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави“, заяви той.

„След многократно предупреждение от наша страна да предотвратят техните действия и нарушаване на обществения ред, предприехме мерки за разпръскваме на тълпата, с цел запазване живота и здравето на всички хора, които бяха на място“, допълни Иванов.

За използваното водно оръдие, Иванов съобщи, че няма физически контакт между полицейските служители и между протестиращите. По негови думи след многократните предупреждения, нормалните граждани, които нямаха за цел да вандализират, да трошат и да нарушават обществения ред, са се оттеглили, но група фенове, които са исторически враждуващи помежду си и имат непоносимост са започнали да се оттеглят посока стадион „Васил Левски“ и са запалили полицейски

Фенове и полицаи пострадаха при вчерашния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук