Франция Самюел Пати

Седем души ще се явят пред съда във Франция днес във връзка с разследването на убийството на учителя Самюел Пати от радикален ислямист на 16 октомври в Париж, предаде АФП.

Според агенцията по време на първоначалното изслушване по това дело може да бъде повдигнато обвинение срещу седем задържани. Сред тях са двама непълнолетни, които са заподозрени, че са предоставили на терориста информация за учителя срещу пари, бащата на убиеца, който е подстрекавал сина си и често е критикувал Пати, ислямисткия активист Абделхаким Сефриуи и трима приятели на нападателя, които са го придружавали при закупуване на оръжието.

Останалите задържани по случая след терористичната атака са освободени. По-рано френската полиция съобщи, че са арестувани 16 души, шестима от които бяха освободени още вчера.

Разследването на този случай е поверено на специализираната френска прокуратура за борба с тероризма. Президентът Макрон определи убийството на Пати като терористична атака.

Обезглавяването на преподавателя по история Самюел Пати шокира целия свят.

В цяла Франция се проведоха демонстрациите в подкрепа на свободата на словото и в памет на убития учител по история, който беше обезглавен, защото показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!