Колеги на убития учител Самюел Пати
На снимката: Колеги на убития учител Самюел Пати

Шокирани френски учители обещаха да продължат да насърчават „критичния дух“ на своите ученици, като повдигат оспорвани теми, пише вестник „Гардиън“. Цяла Франция и целият свят бяха потресени  след като в петък ислямски терорист обезглави учител от средно училище в парижко предградие, който показал на своите ученици карикатури на Пророка Мохамед като част от дискусията за свободата на словото.

Представители на учителските съюзи се срещнаха с министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер и министър-председателя Жан Кастекс  часове след смъртта на 47-годишния учител по история и география Самюел Пати.

Преди срещата Жан-Реми Жирар, президент на учителския съюз в гимназията, каза, че учителите са „съсипани“, но няма да бъдат притеснени.

„Ужасяващо е да видим, че във Франция през 21 век учител може да бъде обезглавен на улицата, защото си върши работата.Ще продължим да говорим за свободата на словото. Ако има трудни предмети, ние ще продължим да ги преподаваме. Ще се опитаме да насърчим критичния дух на нашите ученици и да обясним, че всеки има право да не се съгласи, каза Жирар. „

В социалните медии се появи хаштагът #JeSuisProf (аз съм учител), който напомни за #JeSuisCharlie, израз на солидарност с Charlie Hebdo през 2015 г. след клането в офисите на вестника.

Франция е пред „екзистенциална битка“

За Франция борбата срещу тероризма и предотвратяването на радикализацията на домашно отгледаните джихадисти се превърна в това, което Макрон определи в петък като „екзистенциална битка“, пише „Гардиън“.

В Париж бяха повишени мерките за сигурност през последните седмици заради процеса срещу над 14 души, заподозрени за връзка с атаките срещу „Шарли Ебдо“през 2015 г.

Но за разузнавателните агенции и полицията  борбата срещу тероризма в последно време се измести към идентифициране на лица – често млади , които не са във фокуса на службите за сигурност и не са означени като рискови, допълва „Гардиън“.

Френският прокурор за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че учителят е бил „убит за преподаване” и нападението е нападение над принципа на свободата на изразяване.

„Това е втората атака, която се извършва по време на процеса на“ Шарли Ебдо „, който показва високото ниво на терористична заплаха, пред която сме изправени“, каза Рикар.

Абдала Зекри, президент на Обсерваторията на ислямофобията, определи обезглавяването в петък като „ужасяващ акт, извършен в името на моята религия, използвайки претекста на Шарли Ебдо“.

„Това беше страхлив, престъпен акт, който всички във Франция трябва да заклеймят“, каза той.

В цяла Франция организират демонстрации в памет на убития учител и в подкрепа на свободата на словото

Демонстрациите в подкрепа на свободата на словото и в памет на убития учител по история ще се проведат в цяла Франция в неделния следобед, съобщава Асошиейтед прес.  Политически лидери, асоциации и съюзи излизат на протести в Париж и в други големи градове, включително Лион, Тулуза, Страсбург, Нант, Марсилия, Лил и Бордо.

Демонстрациите се провеждат на фона на продължаващото разследване на зверското убийство. Днес стана ясно, че френските власти са задържали още един човек за връзка с атаката така общият брой на арестуваните вече е 10.

18-годишният убиец е роден в Москва, но има чеченски корени. Семейството му пристига във Франция, когато той е дете, казаха разследващите. Той е бил въоръжен с нож и въздушен пистолет.Полицията разпитва родителите му, дядо му и 17-годишния му брат.

Френският прокурор за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че е започнал разследване за убийство с подозрение за терористичен мотив.

Полусестра на извършителя се е присъединила към групата „Ислямска държава“ в Сирия през 2014 г., каза Рикар. Той не съобщи нейното име и не каза къде се намира тя в момента.

Прокурорът съобщи, че в телефона на нападателя са открити текст с поемане на отговорност за атаката и снимка на жертвата. Той също така потвърди, че акаунт в Twitter под името Abdoulakh A принадлежи на заподозрения.

Там той публикува снимка на обезглавената глава минути след нападението, заедно със съобщението „Екзекутирах едно от кучетата от ада, които се осмелиха да свалят Мохамед.“

Атаката предизвика отзвук в цял свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!