Съветът за електронни медии (СЕМ)  прекрати предсрочно мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.

“За” предсрочното освобождаване гласуваха всички петима членове на медийния регулатор. Мандатът на Костов е прекратен както и неговият договор за управление.

Петчленния екип на СЕМ единодушно гласува за освобождаването на Светослав Костов

За временно изпълняващ длъжността генерален директор до провеждане нов конкурс е избран Антон Митов. Той в момента е директор на Архива на БНР.

Припомняме, че до тук се стигна след безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември. От СЕМ дадоха на Костов едноседмичен срок да подаде оставка, но той отказа.

Според Светослав Костов по-важното е, че тук не става въпрос за неговите интереси, а защита на хората, които искат реформа в радиото и го подкрепят имено за това.

Адвокатът му ще заведе другата седмица дело. Самият Костов се надява законът да бъде спазен в цялата си компетентност и сила. „Казвам го неслучайно, защото за мен това решение днес, което взе СЕМ и то на всяка цена, забелязвайки и слушайки доводите им, определено не е с мисъл за радиото”, посочи той.

И изтъкна, че в момента се намираме в последната седмица на предизборната кампания. „Не разбирам кое беше толкова необходимо да бъде свършено сега, а не да бъде след изборите”, добави Костов. Освен изборите, той посочи, че продължават проверките на прокуратурата и Сметната палата, както и продължава работата на анкетната комисия в НС.

В момента се гласува бюджетът за следващата година и проектобюджетът за следващите три години. „Смятате ли, че един човек, без да подценявам г-н Митов или който и да изпълнява ролята на изпълнителен директор, може толкова бързо да влезе в час, че тези неща да бъдат свършени”, попита Костов на пресконференцията след като стана ясно решението на СЕМ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!