Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че страната му и ЕС са постигнали „страхотна нова“ сделка за Брекзит, съобщава АФП.

„Имаме страхотна нова сделка, която възвръща контрола – сега парламентът трябва да направи Брекзит възможен в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, насилието и престъпността“, заяви Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви, че „има сделка за Брекзит“.

Юнкер каза още, че Европейската комисия е одобрила споразумението и сега следва то да бъде представено на лидерите на ЕС.

Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

„Там, където има воля, има и сделка – ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение“, туитва Юнкер.

„Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка“, каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

Сделката все още предстои да бъде одобрена както от парламентите на Обединеното кралство, така и от Европейския парламент.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви, че новата сделка се основава на четири елемента:

  • Северна Ирландия ще продължи да спазва определени правила на ЕС, свързани със стокообмена
  • Северна Ирландия ще остане на митническата територия на Обединеното кралство, но ще е „входна точка” за единния пазар на ЕС
  • Споразумение за запазване целостта на единния пазар и удовлетворяване на желанията на Обединеното кралство за ДДС-то
  • Представителите на Северна Ирландия ще могат да решават дали да продължат да прилагат правилата на Съюза в Северна Ирландия, или не, на всеки четири години

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. В събота парламентът на страната се очаква да гласува новото споразумение.

Междувременно Демократическата юнионистка партия (ДЮП) заяви, че предишното й изявление остава непроменено, въпреки новината, че е постигнато споразумение. Лидерът на ДЮП, Арлин Фостър, каза по-рано, че партията й не може да подкрепи сделка, която ще задържи Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Предишният проект на Джонсън за Брекзит предлагаше Северна Ирландия да напусне митническия съюз на ЕС с останалата част от Обединеното кралство след приключване на преходния период. Идеята обаче беше отхвърлена и от ДЮП, и от ЕС.

Междувременно лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин призова депутатите да отхвърлят проекта на сделка за Брекзит, договорена от Борис Джонсън.

Корбин заяви, че споразумението „няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено“, добавяйки: „Най-добрият начин да се подреди Брекзит е да се даде последната дума на хората на публично гласуване.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук