93-годишният бивш пазач в нацистки концлагер Бруно Д. пристигна на съд в инвалидна количка, за да бъде съден в един от последните процеси за нацистки военни престъпления в Германия.

Бруно, чието фамилно име не бе оповестено поради законови съображения, e обвинен като съучастник в 5 230 убийства, извършени в последните месеци на Втората световна война. Той е участвал в караулна част, отговаряла за наблюдателните кули в концлагера Щутхоф, близо до полския град Гданск, твърдят обвинителите.

По онова време Бруно е бил на 18 или 19 години, така че над 90-годишният мъж ще бъде съден в съд за малолетни.

Носейки широкопола шапка, обвиняемият скри лицето си зад папка, докато служител на съда го вкарва на количката в съдебната зала в Хамбург за начало на процеса.

Десетки хиляди хора, предимно евреи, са загинали в лагера за шестте години на съществуването му. Много са избити в газовите камери, докато други са покосени от глада и изтощението.

Обвинителите твърдят, че като охранител Бруно Д. е съчастник в убийствата, тъй като не е давал възможност на затворниците да избягат от лагера, който е един от последните, освободени през 1945 година.
В Германия понастоящем има 29 отворени дела срещу хора, които са обвинени в замесеност в Холокоста.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук