доналд тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи твърдата подкрепа на Републиканците в сряда, за да преодолее най-голямата заплаха от началото на мандата си преди три години. Той получи оправдателна присъда в Сената в процеса по импийчмънт по обвиненията в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Едва третият американски президент, който някога е бил подложен на импийчмънт, Тръмп победи опитите да бъде свален от длъжност, след като беше обвинен, че незаконно е потърсил помощ от Украйна в подкрепа на усилията си за преизбиране през 2020 г.

Въпреки че бяха изправени пред сериозни доказателства, Републиканците останаха лоялни и събраха мнозинството от гласовете, за да оправдаят президента и по двете обвинения – с 52 до 48 по първото и 53 на 47 на второто – далеч по-малко от мнозинството от две трети, необходимо за свалянето му.

„Две трети от присъстващите сенатори не го обявиха за виновен. Сенатът постановява, че Доналд Джон Тръмп, президент на Съединените щати, не е виновен по обвиненията“, заяви главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс, който председателстваше процеса.

Един републиканец, сенаторът Мит Ромни, дългогодишен враг на Тръмп, рискува гнева на Белия дом, след като гласува заедно с демократите, заявявайки, че Тръмп е „виновен за ужасяваща злоупотреба с общественото доверие“. Той гласува „невинен“ по второто обвинение.

Оправдателната присъда никога не е била под въпрос, след като през декември Камарата на представителите формално свали от длъжност Тръмп, но сега тя отстрани сериозно препятствие пред президента и му даде възможност да се потопи изцяло в кампанията си за преизбиране през ноември.

Тръмп многократно отхвърляше разследването като „измама“ и „лов на вещици“, но твърдеше, че има право като президент да оказва натиск върху Украйна, като в същото време отказа да се съобрази с призовките на Конгреса да даде свидетелски показания и да предостави документи.

Демократите не бяха изненадани след интензивното 78-дневно разследване на Камарата на представителите, което беше изправено пред обществени съмнения и каменната стена на Белия дом.

Предвиждайки вероятното партийно гласуване от сенаторите, председателят на доминираната от Демократите Камара Нанси Пелоси многократно каза, че каквото и да се случи, Тръмп ще се присъедини към двама предишни президенти, тъй като му е бил лепнат етикета „импийчмънт“.

Гласуването затвори политическа глава, в която много Демократи не бяха склонни да влязат.

Първоначално Пелоси отхвърли натиска в началото на миналата година да започне разследване за импийчмънт срещу Тръмп по доказателствата, събрани от тогавашния специален прокурор Робърт Мълър, че президентът е възпрепятствал разследването за намесата на Русия в изборите.

Но притесненията й, че това е голям политически риск за Демократите по-малко от две години преди националните избори, изчезнаха след като през август се появиха нови обвинения, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна в полза на кампанията си през 2020 г.

Макар и съмнително от самото начало, че ще спечелят подкрепа от републиканците в Сената, разследването натрупа изненадващо бързо доказателства в подкрепа на твърденията.

Доказателствата показаха, че от началото на 2019 г. частният адвокат Рудолф Джулиани и близък политически съюзник на Тръмп, както и посланикът в Европейския съюз Гордън Сондланд, са планирали да окажат натиск върху Киев да помогне за злепоставянето на Демократите, включително потенциалния съперник на Тръмп през 2020 г. Джо Байдън, като започне разследвания срещу тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!