Кърк Дъглас

Американският гигант на киното Кирк Дъглас, който почина в сряда на 103 годишна възраст, се издигна до висините на Холивуд от бедно детство като син на еврейски руски имигранти..

Той беше един от последните от Златната ера на киното, често играеше ролята на мачо в около 90 филма в рамките на шест десетилетия кариера.

С очарователни трапчинки и цепка на брадичката, Дъглас беше популярен сред дамите, но също призна, че е бил гневен в зряла възраст заради трудното си детство в Ню Йорк. „Все още тая гняв в себе си“, казва той в статия за New York Times през 1988 г. след излизането на първата си автобиография.

Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше тази на непокорен роб на Римската империя, превърнат гладиатор в епоса от 1960 г. „Спартак“.

Кърк Дъглас в ролята на Спартак.

Един от последните оцелели от Златната ера на киното, Дъглас бе прочут мачо и изпълняваше роли на трудни момчета, като участва в около 90 филма в кариерата си, простираща се шест десетилетия.

Романтичните му завоевания са много, въпреки че веднъж казва, че никога не е броил, но те включват звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър.

Четиримата синове на Дъглас го последваха в киното.

Отличените с Оскар актьор и продуцент Майкъл и Джоел са от брака му с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 година.

Три години по-късно той се жени за белгийско-американката Ан Буйдънс, от който брак се раждат Питър и след това Ерик, който почина през 2004 г. от свръхдоза.

Дъглас също е победил смъртта: той оцелява при катастрофа с хеликоптер през 1991 г. и инсулт през 1996 г., заради който почти не може да говори.

Кърк Дъглас е номиниран за „Оскар“ за ролята му на боксьор в „Шампион“ (1949), безмилостен продуцент на филми в „Лошите и красавицата“ (1952) и на измъчения художник Винсент Ван Гог в „Жажда за живот“ (1956).

Но единственият му Оскар идва през 1995 г. като почетна награда за цялостен принос „50 години като творческа и морална сила в общността на киното“.

„С огромна тъга моите братя и аз съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст“, заяви синът му, кинозвездата Майкъл Дъглас в изявление, публикувано във Facebook.

Кърк Дъглас със сина си Майкъл Дъглас.

„За света той беше легенда, актьор от златната ера на филмите, живял добре в златните си години, хуманист, чиято обвързаност с справедливостта и каузите, в които вярваше, поставиха стандарт, към който всички ние се стремим.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!