чернобил

Нашумелият сериал „Чернобил“ предизвиква крайно противоречиви оценки в Русия.

Поредицата на HBO и британската SKY е хит на Запад, но с интерес се очакваше как ще бъде приета в Русия, като се има предвид темата – аварията в съветската ядрена електроцентрала край град Припят.

В Русия сериалът не се излъчва от традиционните телевизии, но върви по стрийминг услугата Амедиатека, която излъчваше и предишния хит на HBO „Игра на тронове“.

Отзивите на зрителите са почти изцяло положителни, като сериалът получава почти само високи оценки в анкети и форуми.

Някои медии са на същото мнение. Прокремълският вестник Известия написа: „Степента на реализъм в „Чернобил“ е по-висока, отколкото в повечето руски филми за съветската епоха“.

В същото време, обаче, има и недоволни от сериала и по-конкретно, че съветските власти са представени в изцяло негативна светлина.

Според вестник Комсомолская правда, филмът не само не дава точна представа за събитията от 1986 г., но е завоалирана атака към сегашната власт в Русия.

„Една отлично заснета лъжа“, пише вестник Аргументи и факти, като недоволства, че гражданите на СССР са представени като „кървави екзекутори на безпомощни хора“.

Въпреки това много руснаци намират сериала за обективен. Както привържениците, така и критиците на „Чернобил“ в Русия се обединяват около един въпрос. Защо Русия досега не е направила свой подобен сериал по тази тема, която очевидно вълнува гражданите на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!