Руската металургична компания „Северсталь“ заяви в сряда, че спира доставките си в Европа, след като ЕС наложи санкции на основния ѝ акционер, металургичния магнат Алексей Мордашов.

„Пренасочваме потоците от суровини към алтернативни световни пазари“, цитираха руските информационни агенции изявление на компанията.

В него се казва, че решението за спиране на доставките за Европейския съюз е взето „в рамките на санкциите, наложени на акционера“.

Доставките за Европа възлизат средно на около 2,5 млн. тона стомана годишно, което съставлява около една трета от общите продажби на компанията.

В понеделник ЕС добави Мордашов – един от тримата мъже, които Forbes класира в топ 10 на най-богатите руснаци, в черния си списък със санкции на хора, смятани за близки до Кремъл.

В свое изявление от понеделник магнатът заяви, че няма нищо общо с политиката около Украйна.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин подписа „указ за прилагане на специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на САЩ и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации“. Те са коонтрамерки във връзка с безпрецедентните санкции, наложени от ЕС заради войната в Украйна.

В него се предвиждат следните мерки:

– Участниците в чуждестранни икономически дейности са задължени да продават 80% от валутните постъпления от чужбина, получени от 1 януари тази година. Правилото важи и за вече натрупаните средства – те трябва да бъдат продадени в рамките на три дни;

– Валутните сделки, включващи предоставяне на чуждестранна валута от резиденти в полза на нерезиденти по договори за заем, са забранени;

– Резидентите вече няма да могат да прехвърлят чуждестранна валута по сметките си, открити в банки и организации в чужбина, или да превеждат пари, без да откриват банкова сметка, като използват електронни платежни средства, предоставяни от чуждестранни доставчици на платежни услуги;

– Президентът разрешава на банките да откриват сметки на физически лица без лично присъствие при превод на пари от банка в банка. Подчертава се, че изброените в документа мерки се прилагат с цел защита на националните интереси на Русия и в съответствие с федералните закони.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук