бабх

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от поста. Заповедта е издадена от министър-председателя Гълъб Донев. Предложението е дошло от министъра на земеделието Явор Гечев.

Мотиви за това решение не се посочват.

Вълчанов изкара на поста точно два месеца. През октомври той наследи Христо Даскалов.

Сега начело на БАБХ застава досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията Иван Шиков.

По-рано днес „Продължаваме Промяната“ внесоха сигнал в ДАНС срещу агенцията. Според партията Агенцията по храните застрашава националната сигурност заради фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Продължаваме Промяната“ твърдят, че БАБХ бездейства на границата. Нейни служители пречат на делото на държавата срещу частната лаборатория на „Капитан Андреево“ и умишлено го саботират.

Бившият министър на иновациите Даниел Лорер каза, че правителството „Петков“ е започнало мащабни реформи. Те са били с цел да върне доверието в българските граждани и в партньорите от Европейския съюз. Акцията на граничния пункт „Капитан Андреево“ била основополагаща. Тя целяла да докаже, че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна.

Бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов обясни, че едно от най-важните дела е загубено, защото не е платена такса от 70 лв.

Служителите на БАБХ саботирали делата.

Те не изпращали представители в съда, които да защитават интересите на държавата. Христанов твърди, че самият той е бил заплашван.

„Освен това в цялото нещо има един доста драматичен контекст – четирима души от БАБХ, изключително квалифицирани юристи, които работеха ексклузивно по случая, са уволнени. Ние сезираме ДАНС, че има умисъл и това е във вреда на държавата и полза на конкретния оператор“, каза още Христанов.

Във видеообръщение Кирил Петков каза, че „златната лаборатория“ на задкулисието, която години наред е прекарвала отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва своите дела и иска да остане на границата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук