Ръководителят на МИ-6 Алекс Йънгър

Шефът на британското външно разузнаване МИ6 Алекс Йънгър предупреди Владимир Путин, че Лондон повече няма да приема думата на Кремъл, тъй като се бори срещу „вечната конфронтация“ на Русия със Запада. Йънгър излезе от сенките, за да представи своето второ публично изявление, откакто пое поста преди четири години.

Агенцията на Йънгър обвини двама офицери от руското военно разузнаване (ГРУ) за отравянето през март на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичен агент:

„Скрипал дойде във Великобритания по силата на уредена от Америка размяна на шпиони, след като беше помилван от президента на Русия – доколкото предполагахме. Но подобно предположение няма да направим отново.“

Йънгър заяви, че е насочил усилията си да гарантира, че Русия ще плати достатъчно висока цена за всички атаки срещу Великобритания, за да отстрани подобни случки в бъдеще.

„Нашето намерение е руската държава да стигне до заключението, че независимо от ползите, които смята, че получава от тази дейност, те не си струват риска“, каза той на студентите в разговор в стария си университет „Св. Андрюс“ в Шотландия, „Ние ще направим това по свой начин, според нашите закони и нашите ценности. Ние обаче ще бъдем успешни и призовавам Русия или която и да е друга държава, която има намерение да подкопае нашия начин на живот, да не подценява нашата решимост и способности, нито тези на нашите съюзници.“

Йънгър не уточни какви промени прави MI6 вследствие на инцидента със Скрипал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук