Марош Шефчович
На снимката: Марош Шефчович

В петък беше постигнат напредък в преговорите между Европейския съюз и Великобритания по въпросите на търговията след Брекзит, засягащи Северна Ирландия. Могат да бъдат намерени решения, ако Лондон удвои усилията си, каза представителят на ЕС, отговарящ за преговорите днес, пише „Reuters“

Миналата седмица двете страни се договориха да засилят усилията си за разрешаване на трудностите в търговията между Великобритания и Северна Ирландия, британска провинция, която споделя сухопътна граница с членка на ЕС Република Ирландия.

„Имахме известен напредък в петък“, каза Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, по време на интервю за Би Би Си.

Той изрази убедеността си , че ако лорд Фрост и Обединеното кралство удвоят усилията си, проблемите ще бъдат решени.

Лондон многократно заплашваше да се позове на член 16 – глава от споразумението за Брекзит, който може да предизвика пълна търговска война между ЕС и Великобритания.

Миналата седмица Шефчович приветства промяната на тона от британската страна и призова това да се превърне в компромис в преговорите за тънкостите на търговските споразумения.

След като напусна ЕС миналата година, Великобритания забави въвеждането на някои планирани гранични проверки, които бяха предназначени да избегнат необходимостта от твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия, член на ЕС.

Лондон казва, че проверките са непропорционални и заплашват мирното споразумение на Северна Ирландия от 1998 г., защото създават бариера между континенталната част на Обединеното кралство и провинцията. Нещо, което е непоносимо за пробританската юнионистка общност там.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук