на снимката: Алпинистът Боян Петров

Търсенето на Боян Петров в Хималаите продължава. Днес втора група спасители, които прекараха нощта срещу понеделник в лагер 3 под Шиша Пангма, трябва да се отправят към върха.

В неделя двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили района около Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са открили инсулина на българина. Групата стигна на 10 метра от върха, но са преценили, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не бе открита друга следа от алпиниста.

Хеликоптерите, базирани в непалската столица Катманду, не излетяха, тъй като не е имало нужда.

Машините остават в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

Съпругата на българина Радослава Ненова призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял.

„От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи“ – пише Радослава Ненова.

Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които – както стана ясно – се изкачват към Шиша Пангма.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!