При вчерашната голяма акция на специализираната прокуратура, „Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за финансиране на тероризъм зад граница бяха задържани 43 души. Днес шестима от тях се сдобиха със съответните обвинения. Петима от обвинените са задържани за 72 часа, докато шестият е обвинен задочно. Той е обявен за международно издирване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Петима от обвиняемите са мъже – сирийски граждани, законно пребиваващи в България. Трима от тях са постоянно пребиваващи, другите двама – временно. Последният обвиняем е жена с българско гражданство.

По думите на Арнаудова и шестимата са с две обвинения. Първото е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всеки един от тях поотделно е извършвал небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери. Второто е за участие в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава.

Организатор на престъпната дейност е бил сирийски гражданин, пребиваващ в България, който е задържан в София, съобщи вчера шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев. Сириецът е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с хора, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Съдът е издал 126 разрешения за обиски и изземване, за над 50 адреса и 26 автомобила. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.

Гешев подчерта, че не става въпрос за терористична заплаха на територията на България.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!