Шоково, с цели 30% се увеличава цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Неприятната изненада беше сервирана на шофьорите, след като 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с между 100 и 140 лв. Увеличението е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега.

То идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който събраните премии за 2017 за най-масовите превозни средства – автомобили, камиони и автобуси, не могат да покрият разходите за изплащане на обезщетения на компаниите. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили. В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Според Нина Колчакова, гл. секретар на Асоциацията на застрахователните брокери (АЗБ), поскъпването се дължи на големия брой автотранспортни произшествия у нас – резултат от лошите пътища и агресивното шофиране на някои водачи, бихме добавили ние. За разлика от България, цената на „Гражданската отговорност“  в Европа се понижава, като причината е намалелия брой на катастрофите.

Цената на задължителната застраховка шоково поскъпна от началото на годината и в София вече гони 270 лв. – почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

От 2017, когато МВФ приключи проверката на целия финансов сектор у нас, се заговори за занижените застрахователни премии по „Гражданска отговорност“. След стрес-тестовете от миналата година, част от застрахователните компании трябваше да покриват капиталов недостиг и допълнителни резерви. Има и други причини, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари  се вдига вноската, която българските застрахователи трябва да правят към Бюрото „Зелена карта“. Причината е неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата – „Лев инс“ и „ДаллБогг: Живот и здраве“.

Неотдавна застрахователите получиха още едно основание да оскъпят застраховката. В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал „трайна и дълга емоционална връзка“. При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!