Андреа Лийдсъм, депутат от Камарата на общините в Британския парламент

Британското правителство ще изпълни искането на парламента да даде подробности относно план „Б“ до дни, ако сделката за напускане на Евросъюза на премиера Тереза Мей бъде отхвърлена следващата седмица, заяви лидерът на Камарата на общините Андреа Лийдсъм, цитирана от „Ройтерс“.

В сряда парламентът подкрепи т. нар. „Черна промяна“ (Grieve-amendment), според която правителството трябва да даде гласност на плана си, в рамките на три работни дни от гласуването на споразумението, насрочено за 15 януари, а не 21 дни, посочени в закона за Брекзит. Попитана от колега депутат дали правителството ще приеме този график, Лийдсъм каза: „Разбира се. Министър-председателят с готовност застава на парламентарната трибуна, за да докладва по сделката за Брекзит. Парламентът няма заседание на 18 януари, така че срокът за три работни дни изтича на 21 януари.“

От своя страна Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди, че ще гласува против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм. Той гарантира, че няма да има физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Според записаното в „предпазната клауза“,  Северна Ирландия ще продължи да спазва част от правилата на ЕС за хранителните продукти и стандартите за стоките. Така на границата, няма да има гранична проверка на продуктите, вкарвани в Северна Ирландия, но тези, които идват от останалата част на Обединеното кралство ще бъдат проверявани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!