Орбан, Макрон

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви намерението си да встъпи в открита борба с френския президент Еманюел Макрон по въпроса за миграционната политика. Намеренията на лидера бяха обявени на пресконференция в Будапеща. Орбан се очерта като водеща фигура в редовете на антиимиграционно настроените европейски политици, а опонентите му го смятат за популист.

„Не можем да отречем, че Еманюел Макрон е важна фигура, освен това той е лидер на промиграционните сили. Нищо лично, това е въпрос, касаещ бъдещето на нашите държави. Ако това, което той иска да осъществи в контекста на миграцията, се случи в Европа, ще бъде лошо за Унгария. Заради това аз съм длъжен да се боря с него“ – каза Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

По-рано ръководителят на унгарското правителство изрази надежда, че по време на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май тази година, партиите, провеждащи антиимиграционна политика, ще спечелят.

Унгария, заедно със САЩ, отказа да се присъедини към двата договора на ООН за миграцията и бежанците. Първоначално Будапеща се противопостави на Глобалния договор за безопасна, организирана и законна миграция, към който Австрия и редица европейски страни също отказаха да се присъединят. Освен това Унгария и САЩ гласуваха против резолюцията в подкрепа на Глобалния договор за бежанците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук