Никола Стърджън
на снимката: първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Шотландия би трябвало да проведе отново референдум за независимост, преди да изтече мандатът на сегашния парламент през май 2021 г.

Съответните законодателни мерки трябва да бъдат подготвени до края на 2019 г.

Това обяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън само 5 години след като подобен опит не успя през 2014 г.

Тогава идеята да се отделят от Обединеното кралство бе отхвърлена от шотландците с разлика от близо 10 процентни пункта.

Кашата около Брекзит обаче върна на дневен ред темата, особено след като на референдума от лятото на 2016 г. Шотландия категорично гласува за оставане в ЕС.

„Изборът между Брекзит и бъдещето на Шотландия като независима европейска страна трябва да бъде предложен още при сегашния състав на парламента“, каза тя в Единбург пред шотландското законодателно събрание.

Стърджън допълни, че това ще стане, в случай че Великобритания напусне Европейския съюз.

Решение от такъв мащаб обаче е в правомощията на британския парламент в Лондон.

За подготовката на законодателни решения за втори референдум се заговори официално броени дни след решението от 2016 г. за напускане на ЕС.

През март 2017 г. (когато Тереза Мей задейства Член 50 от Договора за ЕС) шотландският парламент призова за референдум между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г., но Тереза Мей каза, че „сега не му е времето“.

На изненадващо насрочените извънредни избори през юни 2017 г. Шотландската национална партия изгуби 21 депутатски места и темата бе отложена поне до есента на 2018 г. Но през ноември 2018 г. от Единбург заявиха, че се нуждаят от повече яснота какво се случва с Брекзит, преди да вземат някакво решение за референдум.

Премиерът Стърджън иска да изгради „консенсус на мястото на британската правителствена система, която очевидно не работи за шотландските интереси, както и пред факта, че конституционното статукво е нарушено“.

Тя предлага консултации между партиите за изясняване на това кои правомощия ще бъде поискано да бъдат прехвърлени към парламента на Шотландия в името на по-добрата защита на шотландските икономически и обществени интереси.

Стърджън потвърди, че има намерение да свика Гражданско събрание от представители на различни части от шотландското общество под ръководството на независим председател. То трябва – в светлината на Брекзит – да събере и обобщи възгледите за това как шотландският парламент по-добре да се справи с бъдещите предизвикателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!