Сдружение на майките срещу насилието поиска прекратяване на „срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети“ в кв. “Студентски град“ в София.

Организацията посочва, че резултатът от тази политика е „опростачване и чалгализиране на младото поколение“.

Майките изпратиха отворено писмо до медиите, в което посочват, че на територията на “Студентския град в София има над 200 заведения. 44 от тях са отдадени под наем от университетите за нощни клубове и „в тях се лее твърд алкохол до ранни зори“.

Рекордьор в този бизнес е УНСС, който по-рано тази седмица бе спасен от държавата от фалит.

Икономическият университет е дал 11 свои имота на собственици на нощни заведения.

„Най-фрапиращ е случаят с бившия Студентски стол № 33 на ул. „Атанас Манчев“, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека“, се казва в писмо на организацията на майките до медиите.

И се допълва:

„Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях. Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми“.

Те настояват Министерството на образованието да задължи ректорите на висшите учебни заведения да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите

Сдружението настоява също депутатите да приемат промени в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети.

Държавата субсидира университетите, като всяка години им изплаща значителни суми за поддържане на базите, които се използват от студентите. От години обаче се наблюдава практиката ВУЗ-овете да отдават част от помещенията си под наем. Тези имоти обаче не се използват за библиотеки или книжарници, а за дискотеки и барове, в които до сутринта се лее алкохол и се слуша чалга. Въпреки тази порочна практика, висшите учебни заведения искат пари от държавата всяка година, за да не фалират. Последният пример за това е с УНСС, който в началото на седмицата изпрати отворено писмо до медиите и правителството, в което обяснява, че ВУЗ-ът е пред фалит. Причината е строежът на нов учебен корпус. Сградата се прави по европроект.

Според ръководството на УНСС част от финансирането за новия корпус е трябвало да бъде осигурена от държавния бюджет, но до момента това не е направено. Така УНСС не може да плаща на строителя, който е изпратил покана за доброволно плащане на текущите задължения по проекта.  Следващата стъпка е строителят да потърси парите принудително.

През 2016г. Министерството на финансите е поело ангажимент за осигуряване на съфинансиране  за проекта в размер на 7.5 млн лева. От ВУЗ-а обаче  заплашват, че ако правителството не им осигури 10,3 млн лева ще изпаднат в неплатежоспособност. Според ръководството на УНСС размерът на сумата е  поскъпнал, тъй като са включени разходите за обзавеждане и оборудване.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обеща, че идния вторник (30 април) правителството ще гласува отпускането на държавни средства за новия учебен корпус на УНСС. Кабинетът планира да отпусне 7,5 милиона, но е под натиск за отпускане на по-голяма сума, тъй като от учебното заведение смятат, че проектът за нов корпус е поскъпнал до 10,3 млн. Борисов и финансовият министър Владислав Горанов посетиха УНСС. Пред медиите Горанов заяви, че остава валидна позицията на Министерство на финансите от 2016 година, но с финансова корекция.

„7,5 млн. лева е ангажиментът на държавата, но аз имам подозрения, че няма да са достатъчни – заяви Горанов.

Според него не е редно Икономическият университет да допуска икономически грешки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!