Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази оптимизъм, че правителствата на страната й и Великобритания могат да сключат сделка за Брекзит. Това се случи след среща с премиера на Великобриания  Тереза Мей.

Изказвайки се от „Даунинг стрийт” 10, първият министър обяви, че частната й среща с Мей във вторник, която бе доминирана от дискусиите относно законопроекта за изтегляне от ЕС, е била по-плодотворна от предишните им срещи.

Стърджън предупреди обаче, че все още предстои „дълъг път”. Шотландия ще иска промени в проектозакона за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Регионалните правителства на Шотландия и Уелс се безпокоят, че законът за Брекзит ще подкопае правомощията им. Те обаче не могат да му наложат вето. Ако се стигне до съгласие с правителството на Лондон, това би могло да съживи исканията за независимост, особено в Шотландия.

Срещата между Тереза Мей и първия министър на Шотландия Никола Стърджин съвпадна с първите дебати в британския парламент за превръщането на всички закони на Европейския съюз в британски закони, за да се осигури яснота след напускането на кралството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!