щаб коронавирус

От Националния оперативен щаб отчетоха положителни резултати от въведените в страната мерки срещу коронавируса. На редовния си седмичен брифинг за разпространението на заразата здравният министър Костадин Ангелов отчете, че излекуваните за последното денонощие са два пъти повече от новите случаи.

„1002 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие, което представлява 9,9%. Излекуваните са два пъти повече. На седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е два пъти по-голяма. Заетостта на болничните легла в страната с неусложнени пациенти е 32%, а 47% е заетостта с пациенти с усложнено състояние“, каза Ангелов.

Засега обаче не може още да се говори за разхлабване на мерките. Здравният министър заяви, че както са обещали официално ще обявят резултата от мерките в средата на януари. Тогава ще стане ясно и ще паднат ли някои от ограниченията.

В понеделник предстои среща с образователния министър Красимир Вълчев, за да бъде уточнено кога по-големите ученици ще се върнат в училище. В момента само децата от 1-ви до 4-ти клас ходят на училище, останалите са на дистанционно обучение.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни от своя страна, че заради празниците Европейският център за контрол на заболяванията не публикува данни за този период заради липсата на точност.

„На базата на това, с което разполагаме като данни, България продължава да се води официално на 24-то място по заболяемост в ЕС и на 5-о на Балканския полуостров. Съответно по отношение на смъртността – на 3-о място в ЕС“, съобщи доц. Кунчев.

У нас Кърджали, Разград и Габрово са трите области с най-ниска заболеваемост – под 120 на 100 000. С най-висока са Враца, Русе и Варна.

Най-свой ред председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов посочи, че към момента ваксинираните в страната са около 7900. Към момента нямаме информация за странични влияния, допълни Гигов.

Все още сме далеч от масовата ваксинация, подчерта проф. Костадин Ангелов. По думите му скоро ще има данни за новите доставки на ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“. Създадена е логистика и организация за доставка и поставяне на ваксината на „Модерна“. Вероятно тя ще бъде доставена следващата седмица.

До края на тази седмица ще бъде пуснато и мобилно приложение за лекари с информация за ваксините. То ще бъде достъпно и за граждани.

Наложени са санкции на кметовете в Габрово и в Калофер заради неспазване на противоепидемичните мерки, допълни министър Ангелов. Тази сутрин е имало и среща с кмета на Перник по повод организирането на фестивала Сурва в града. Доц. Ангел Кунчев съобщи, че кукерският фестивал ще бъде отменен, но ще има малки празненства в отделните села.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!