243 са диагностицираните случаи в България или общо 23 за денонощието. Това стана ясно на редовния сутрешен брифинг на директора на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. През нощта има само една положителна проба на човек в София.

В „Пирогов“ има 4-ма души в тежко състояние, единият от които е в критично. Ген. Мутафчийски не изключи летален край при този пациент.

„Има 8 души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но все още не са се изчистили от вируса. Маските категорично трябва да се поставят на болни лица, защото така се предотвратява разпространението на вируса. За здрави лица се изискват маски с висока степен на защита, които се препоръчват за медицинския персонал. Останалите граждани могат да носят маски за собствено успокоение, но те не са защитени на 100%“, обясни Мутафчийски.

По думите му в Габрово пациентите са добре, но още не са се изчистили от вируса и поради тази причина не са изписани от болницата.

Той е категоричен, че със сигурност у нас ще има пик на заболяването.

На всеки 11 изследвани има две положителни проби.

Националният щаб ще предложи на министъра на здравеопазването мерките за социална изолация да бъдат удължени до 13 април. Настоящата заповед на Министерството на здравеопазването е до 29 март, а извънредното положение в страната би трябвало да приключи на 13 април.

Освен това Националният щаб ще предложи всички, които влизат в България да бъдат поставяни задължително под карантина, включително чужденците, които посещават страната ни. Досега под карантина бяха поставяни лица, пристигащи от „рискови дестинации“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!