ръкостискане, сексуален тормоз

Ръкостискането може да бъде забранено по силата на нови правила на работното място, за да се избегнат скъпите претенции за сексуален тормоз, съобщава „Сън“.

Кейт Палмър, асоцииран директор на консултантска агенция по въпросите на човешките ресурси заяви, че работодателите могат да забранят всички форми на физически контакт, за да се избегне объркване за това какъв тип докосване е подходящо. Палмър добави, че движението #MeToo принуждава работодателите да обмислят прилагането на повече „черно-бели“ политики. Тя каза пред Сън:

„Някои работодатели могат да въведат пълна забрана за физически контакт. Дали с това се отива твърде далеч или не, ще бъде разгледано тепърва, защото е контекстуален въпрос. Отива ли се твърде далеч с едно разклащане на ръката? Те могат просто да наредят: „никакъв контакт“, защото така няма „сива зона.“

Според нея ръкостискането е „вероятно безопасно“. Но ако работодателят го забрани, тогава това се превръща в правило, което трябва да се спазва.

Три от всеки четирима души искат пълна забрана на физически контакт на работното място, според неотдавнашно проучване сред 2 000 възрастни на „Totaljobs“.

Палмър добавя, че поставянето на ръка върху нечий гръб или даването на прегръдка, когато си разстроен, може да премине към „твърде личните“ жестове и персоналът трябва да е „внимателен“ към този вид докосване.

Според нея възприятието за подходящ контакт варира от човек до човек, но също така и от индустрия до индустрия. Например, потупването на някого по гърба на строителна площадка може да бъде по-приемливо, отколкото в офис.

Асоциираният директор твърди, че работодателите трябва да дадат ясно да се разбере какви са техните политики. Тя добави, че работното място се разпростира и извън офиса – включително пред автомата за напитки или на коледно парти. Затова Палмър препоръчва на работодателите просто да напомнят на служителите да „бъдат разумни, като не пресичат границата“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!