Джо Байдън
на снимката: кандидат-президентът на САЩ Джо Байдън

Афери, свързани със секс, напоследък преследват американските висши политици. След като в началото на мандата си президентът Тръмп беше обвинен, че е имал извънбрачни отношения с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс, сега на прицел е неговият бъдещ опонент – кандидат-президентът на демократите Джо Байдън. След месец мълчание той категорично отрече обвинението в сексуално посегателство срещу бивша своя служителка, като заяви, че инцидентът, за който тя твърди, че е станал през 1993 г., „никога не се е случвал“.

77-годишният Байдън заяви, че тогавашният ръководител на Рийд и бившите висши служители в кабинета му „са казали недвусмислено, че тя никога не е идвала при тях да се оплаква или да повдига някакви въпроси“.

Рийд, която в момента е на 56 г., каза през март, че бившият сенатор и вицепрезидент й е „пускал ръце под полата“ и я е „насилвал“. След това тя разказа историята си в различни медии, а в началото на април подаде сигнал за инцидент в полицията във Вашингтон, в който не посочи името на Байдън. Други жени също обвиняват Байдън, че ги е докосвал неподходящо в миналото, подобно на първоначалните твърдения на Рийд.

Байдън се обяви за невинен и в сутрешно новинарско предаване.

„Не е вярно. Казвам недвусмислено, че никога не се е случвало – каза Байдън пред MSNBC – Не знам защо след 27 години всичко това се повдига, но няма да разглеждам нейния мотив. Няма да я атакувам.“

Той все пак подчерта:

„Имам право да говоря: погледнете фактите. Проверете ги.“

Рийд не е предоставила копие на жалбата, която тя твърди, че е подала през 1993 г. след инцидента, а Байдън заяви, че е помолил служителите да потърсят в Националния архив, където според него е мястото на всеки такъв документ.

Байдън, който обеща да избере жена за свой вицепрезидент, подчерта, че е работил през цялата си политическа кариера за подобряване на условията за жените, като също е автор на Закона за насилието срещу жените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук