Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната.

Предвидено е увеличение между 2 и 20 процента.

Въпреки недоволството на хората срещу скока на цените председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че не могат да бъдат постановени по-ниски цени.

Междувременно от 10.30 ч. днес БСП за България организира протест пред сградата на енергийния регулатор заради увеличението на цената на водата.

В деня, в който енергийният регулатор  повишава цената на водата, която в някои градове ще достигне над три лева за кубически метър, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се протестира.

„Категорично се противопоставяме на това увеличение на цената на водата. То не е аргументирано, нито ръста на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане. Представителят в КЕВР, който е предложен от парламентарната група на БСП няма да участва в това заседание”, каза Нинова.

От ГЕРБ уточниха, че в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране от години се избира директно от парламента.

Депутатът от управляващата партия Данаил Кирилов каза, че частта, която е  регулация на ВиК услугите се ръководи в КЕВР от колегата, който беше предложен и номиниран от парламентарната група на БСП.

А Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет коментира.

„Всяко политизиране задълбочава проблема с водоснабдяването и качеството на водата в България. Изцяло е в правомощията на КЕВР да определи цената”, каза Стойнев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!