На снимката: Георги Гергов
На снимката: Георги Гергов

Свързаният с БСП бизнесмен Георги Гергов, който е известен с това, че беше близък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и който напоследък показва подобна близост и с президента Румен Радев, с когото имат общ фронт срещу Корнелия Нинова, прави пореден опит да присвои по административен път още дялове от Пловдивския панаир, така че да може еднолично да се разпорежда с бившето държавно имущество.

В тези си опити Гергов беше подпомаган от редица правителства. Интересен остава въпросът, дали е постигнал уговорка със сегашното служебно правителство, така че в рамките на неговия мандат да може да придобие пълния контрол върху Международен панаир Пловдив.

За тази опасност алармира пловдивската общинска съветничка Веселина Александрова от „Демократична България“ в страницата си във фейсбук. Ето какво пише тя:

Обявено е за решаване делото за Панаира във Върховния административен съд (ВАС). От решението зависи дали Георги Гергов през контролираното от него „Пълдин туринвест“ ще придобие пълния контрол и върху Пловдивския панаир.

През октомври миналата година по време на заседание на Правна комисия, в която участвам, бе вмъкнато едно уж невинно предложение да приемем Община Варна като акционер в Пълдин Туринвест. Най-скандалните предложения винаги изглеждат невинно и винаги се внасят в деня на комисиите/по време на комисиите – така че да нямаме време да видим проблема в тях. Само че, за късмет, веднага ми стана ясна готвената схема за пълно овладяване на Панаира от Георги Гергов. Когато трескаво започнах да звъня на колегите във Варна, защото бе важно техният общински съвет какво решение ще вземе, и им обяснявах каква схема се готви, тяхната реакция бе „Ама, как Община Варна ще апортира акциите от Панаира, като още 2017 г. сме ги върнали на Държавата? Има решение за връщането.“. Оказа се, че кметът Портних не е изпълнил решението на общинския съвет и акциите си стоят в собственост на Община Варна.

Като се видя, че това решение за връщане е пречка, кметът Портних предложи то да бъде отменено – 4 години по-късно. Само че решенията на общински съвет не може да се отменят току-тъй на нечие хрумване. Има законови изисквания и те не са спазени. Затова и Административният съд във Варна отмени решението на варненския общински съвет, с което техните 29 % от акциите от Панаира се внасят в Пълдин Туринвест. Сега очакваме и касационното решение – до 14-ти октомври е срокът за произнасяне.

Надявам се решението на ВАС да потвърди решението на Административен съд Варна!

Въпреки, че Върховния административен съд още не се е произнесъл, Гергов свиква Общо събрание на „Пълдин туринвест“ на 6 октомври, за да влезе Община Варна като акционер. В допълнителен пост Веселина Александрова споделя и снимки за доказателство на твърденията си.

Веселина Александрова

Веселина Александрова
Източник: Веселина Александрова ФБ

Това е нагло!!!

Нов опит на Гергов за Панаира – преди малко по време на заседанието на Правна комисия се внесе. Преди решението на Върховния административен съд да е постановено! Гергов свиква Общо събрание на акционерите (ОСА) на Пълдин Туринвест, на което да се приеме Община Варна като акционер с акциите й в Панаира. Срокът за произнасяне на съда е 14-ти октомври, а ОСА е насрочено за 6-ти октомври. Такава демонстрация е това – все едно се заявява, че решението е предварително ясно и че ще е в полза на намеренията на Гергов!

Безкрайно нагло е, а ако до общото събрание няма решение на ВАС – и незаконосъобразно, пише още тя.

Припомняме, че Георги Гергов е Почетен консул на Руската федерация в град Пловдив, а мнозина пловдивчани подозират, че именно той е замесен в скандалното появяване на руската посланичка Елеонора Митрофанова по време на честването на Съединението на България на 6 септември в града.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Кои бяха хората от Пловдив , услужливо прехвърлили собствеността на Пловдивски Панаир на лицето Г.Гергов ? ЗАЩО години на ред няма отговор ? Не , че не са известни . ЗАЩО ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук