„С въвеждането на планирания стандарт EU7, Еврокомисията де факто ще забрани автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2025 г.“, заяви Хилдегард Мюлер, президент на Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA) пред „Билд“.

Комисията иска в бъдеще превозното средство да остане практически без емисии при всяка ситуация на шофиране – било то с ремарке в планината или в трафика по време на час пик.

„Това е технически невъзможно и всички знаят това “, критикува исканията им Мюлер.

Планираното затягане би означавало забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене.

„Вместо забрана се нуждаем от иновации и инвестиции в синтетичните горива и горивните клетки. Проблемът не е в двигателя с вътрешно горене, а в горивото. “

За да може да постигне целите на Парижкото споразумение за опазване на климата, ЕС би искал да затегне граничните стойности на CO2. Bild am Sonntag съобщава за проучване, проведено от Европейската комисия, въз основа на което трябва да бъдат определени граничните стойности на нов стандарт за емисии Евро 7. Все още нищо не е решено, но проучването предполага, че лицата, вземащи решения в комисията, имат много по-строги правила от тези, които важат за стандарта за емисии Евро 6.

Досега средната стойност за превозно средство се прилагаше във всички възможни ситуации на шофиране. С предвидения стандарт, който Урсула фон дер Лайен иска да се приеме през 2021 г., всяка отделна стойност трябва да се прилага в бъдеще.

Мюлер допълва: „Ако тези съображения надделеят, ще бъде невъзможно гражданите да карат кола с двигател с вътрешно горене. Би било по-честно, ако Еврокомисията беше отворена за нашите идеи за забрана, а не да се крие зад техническите правила. Тогава може да има демократична дискусия. “

Шефът на индустриалната асоциация беше необичайно остра. Мюлер каза, че ако „ЕС иска да отнеме на хората автомобилите на бензин и дизел, той също трябва да опише алтернативите.“

ЕС се фокусира върху електромобилността. „Досега обаче липсва достатъчно инфраструктура за зареждане на новите електронни автомобили – в цяла Европа“, предупреди Мюлер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!