Докато Съединените щати продължават борбата си с предизвиканата от пандемия икономическа рецесия, нарастващият дълг на страната главоломно расте.

Си Ен Ен коментира, че въпреки влошеното икономическо състояние, всички сектори искат още стимули, което би струвало трилиони долари на САЩ.

„Американският федерален бюджет върви по неустойчив път от известно време“, каза тази седмица председателят му Джеръм Пауъл.

И добави: „Не е моментът да се дава приоритет на тези опасения.“

Махмурлук?

Само че, прогнозира Си Ен Ен е, че когато САЩ се измъкнат от сегашната здравна и икономическа криза, американците ще усетят „махмурлука от дълговете”.

Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че за фискалната 2020 година, приключила на 30 септември, дефицитът на САЩ е достигнал 3,13 трилиона долара – или 15,2% от БВП.

Като дял от икономиката прогнозният дефицит за 2020 г. е повече от три пъти по-голям от годишния дефицит през 2019 г., достигайки най-високите си нива от Втората световна война досега.

Увеличили са се харчовете

Причината за огромния скок на годишна база е проста, констатира Си Ен Ен:

Тази пролет федералното правителство похарчи повече от 4 трилиона долара, за да помогне за спиране на икономическите главоболия за работниците и бизнеса, причинени от внезапно и широко блокиране на стопанския живот. И повечето хора се съгласяват, че ще трябва да се харчат повече пари, докато Белият дом успее да овладее кризата с пандемията.

Министерството на финансите няма да публикува окончателни цифри за фискалната 2020 година преди края на този месец. Но ако оценките на Конгреса са точни, общият дълг на страната към инвеститорите ще надмине размера на икономиката, достигайки близо 102% от БВП. Дългът не е бил толкова висок от 1946 г., когато достигнал 106,1% от БВП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук