Александър Лукашенко

Въпреки че хиляди беларуси излязоха на улицата, за да демонстрират срещу това, което смятат за нечестно – фалшифицираните президентски избори, Александър Лукашенко успя да се възнагради с поздравленията на колегите си автократи, пише Си Ен Ен.

В понеделник китайският президент Си Дзинпин изпрати поздравително съобщение до Лукашенко за преизбирането му.

Топли думи пристигнаха и от Кремъл.

В поздравително послание руският президент Владимир Путин заяви, че вотът в неделя „несъмнено отговаря на основните интереси на братските народи на Русия и Беларус“ и обеща „взаимноизгодни руско-белоруски отношения във всички области“.

Лукашенко държи властта в бившата съветска република в продължение на 26 години, но привържениците на опозицията започнаха безпрецедентна вълна от протести в неделя, след като държавната телевизия обяви, че действащият президент отново печели вота, припомня Си Ен Ен.

Реакцията на Запада

Западните правителства бързаха да осъдят изборите в Беларус  като сграбчване на властта от страна на Лукашенко, който се подиграваше, че се справя с пандемията на коронавируса и беше критикуван за опитите му да прекрати протестите.

„Минималните стандарти за демократични избори не бяха изпълнени по време на президентските избори“, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт пред репортери в Берлин.

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ са „дълбоко загрижени“ за изборния процес, който според него не е нито свободен, нито честен, като се позовава на „строги ограничения на достъпа до бюлетини за кандидати, забрана на местните независими наблюдатели на избирателните секции, тактиката на сплашване на опозицията и задържанията на мирни протестиращи и журналисти.

„Това не е приемливо. Федералното правителство осъжда многото арести и насилието срещу мирни протестиращи.Насилието и опитите на беларуските власти да потушат протестите са напълно неприемливи“, заяви Джеймс Дъдридж, министърът на външните работи и на Британската служба за външно сътрудничество.

 

Но реакциите на Запад вероятно няма да спрат Лукашенко да остане на власт. И не е изненада, че зад него се събират авторитарни лидери като Путин и Си Дзинпин.

Защо Путин и Си Дзинпин подкрепят Лукашенко?

Някои от причините са прости. Китай инвестира много в Беларус, страна с ниски заплати, но с образована работна сила. Русия има митнически съюз с Беларус и има тесни военни връзки със страна, която иска да избягва извън орбитата на ЕС и НАТО.

Си Дзинпин и Путин също споделят ужаса от  предаването на властта. Наскоро Путин дори си осигури поправка в конституцията, която ще му позволи да остане на власт до 2036 г., а управляващата комунистическа партия на Китай също прокара промени в конституцията, които биха позволили на Си да управлява безкрайно, припомня Си Ен Ен.

Те също отхвърлят демократичния протест.

Подкрепата на Лукашенко изпраща сигнал – на малката и засилена опозиция на Русия, на демократичните активисти на Китай и на Хонконг – че тези амбициозни лидери  цял живот няма да търпят никакво реално несъгласие с тяхната политика.

Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, заяви, че вижда скритата ръка на Запада в протестите в Беларус. Това подкрепя официалната руска линия, че революцията през 2014 г. в Украйна – когато проруският президент беше изгонен след улични протести –  е била дело на американското и западното разузнаване.

„Дежавю # Минск“, написа Полянски в Twitter.

„Ясно е, че има хора, които не са съгласни с преизбирането на Лукашенко, но те все още са малцинство, което се опитва да наложи волята си на мълчаливо мнозинство в страната“, заяви Полянски.

Лукашенко даде да се разбере, че промяната няма да дойде чрез протест. Докато младите беларуси излязоха на улиците, Лукашенко отново отправи заплахи към сънародниците си.

 „Предупредих, че няма да има Майдан, колкото и да го иска някой“, каза дългогодишният лидер пред журналисти в понеделник. „Следователно е необходимо да се успокоите, да се успокоите. И за трети път казвам на родителите да проверят къде е детето им, за да не се нарани по-късно.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!