Китайският президент Си Дзинпин /снимка: Синхуа/

Китайският президент Си Цзинпин в изказването си пред икономическия форум в Давос предупреди глобалните лидери да не започват „нова Студена война“. Той призова за глобално единство в борбата с пандемията от коронавирус.

След като успя да ограничи до голяма степен разпространението на пандемията в страната, китайският държавен глава смята да позиционира Китай като ключов играч в нов многостранен световен ред, тъй като САЩ са силно ощетени от пандемията.

„Изграждането на малки клики или започването на нова Студена война, отхвърлянето, заплахите или сплашването на други… само ще тласне света към разделение“, каза Си Цзинпин, като добави, че конфронтацията ще доведе до „задънена улица“.

Предишната администрация на САЩ при президента Доналд Тръмп започна прикрити ходове срещу Китай. Конфронтацията „винаги ще вреди на интересите на всяка нация и ще пожертва благосъстоянието на хората“, смята Си.

Китайският лидер потвърди амбициозните обещания на Пекин за климата, а именно да намали емисиите на въглерод с 65% до 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

„Постигането на тези цели ще изисква огромна упорита работа от страна на Китай. Но ние вярваме, че когато са заложени интересите на цялото човечество, Китай трябва да направи крачка напред, да предприеме действия и да свърши работа“, каза той.

Това са изключително важни ангажименти, тъй като Китай отделя една четвърт от парниковите газове в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!