Гражданите и по-конкретно еколозите не са пречка за развитието на Витоша и инвестицията в ски съоръжения. Ако се запази трасето на настоящите лифтове, те могат да се подменят с по-модерни, без да е необходимо да се променя планът за управление. Това заяви председател на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в столицата от „Демократична България Тома Белев специално за ДЕБАТИ БГ. 

„Абсурдно е, че гражданите пречат на застрояването на Витоша. Дори ако се реши да се променят местата на лифтовете, това е възможно“, смята той. Тезата му е, че ще е нужен нов устройствен план, но той е в компетентността  на главния архитект и на Столична община и ще има нужда от учредяване на право на строеж по Закона за горите, но става дума за суми от 20 000 – 30 000 лв, които са пренебрежимо малки на фона на инвестиция от 5 милиона.

Сегашният собственик на по-голямата част от съоръженията, който не е единствен, може би нямат желание, средства, може би се страхува от инсвестицията си, защото не става дума за класически ски курорт , коментира Белев

Той акцентира, че в плана за управление на Природен парк „Витоша” се намират най-големите територии за ски туризъм от всички останали планини – около 200 хектара и 75% от тях стоят неизползвани, заради липса на влекове и лифтове.

Белев коментира и темата на замърсяването на коритата на реките с тонове боклук, като най-фрапиращият случай беше на р. Искър. По думите му основният виновник е Министерство на околната среда и водите.

Ние нямаме качествена система за управление на отпадъците и данъкоплатците плащат няколко пъти за едно и също нещо

Белев очерта и основния проблем при безконтролното застрояване на последните девствени кътчета по Черноморието. Причината, по негови думи е, че няма политическа воля за промяна:

„Голяма част от защитените ни територии не са обявени. Те са защитени зони на хартия.“

Как и защо бяха подменени файловете за обществено обсъждане в казуса с местността Камчийски пясъци; кой ще поеме отговорност; ще има ли хотел на Алепу и защо страната ни фатално изостава с добрите европейски практики в опазването на околната среда и устойчивото управление на ресурсите – цялото интервю четете ТУК

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук