Температурите в районите на изток от Мадрид паднаха до -25 ° C в понеделник. Това беше най-студената нощ от 20 години на Иберийския полуостров, където зимата обикновено е доста мека. Най-малко седем души са починали от студа, двама от тях са бездомници в Барселона.

Властите молят възрастните хора да останат у дома. Снежният циклон „Филомена“ донесе огромни снежни маси и покри тротоарите и пътищата с лед, създавайки опасни условия за движението и пешеходците.

Молина де Арагон, град и община в провинция Гуадалахара, разположен на 197 км североизточно от Мадрид и с прякор „Испански Сибир“ поради относително студеното време, напълно оправда това име.

В столицата на страната Мадрид температурата падна до -16 ° C през нощта. Тук болниците вече се борят да се справят с пандемията на коронавируса, но ледът доведе до рязко увеличаване на броя на пациентите, които при подхлъзване са си счупили краката.

В понеделник лекарите казаха пред местни медии, че около 50 такива пациенти се приемат в болници на всеки час.

Снежният циклон доведе до прекъсване на електрозахранването, спиране на влаковете и много полети. Ситуацията бавно се нормализира, но закъсненията в транспорта остават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!