Симеон Дянков
на сниката: Бившият финансов министър Симеон Дянков

Бившият министър на финансите Симеон Дянков също е обект на разследване на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество заради продажбата на остатъчния държавен дял на електроразпределителното дружество ЕВН.

Ден след като председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев призова чрез медиите бившия финансов министър Симеон Дянков да се свърже с нейни представители, Дянков се е обадил и е декларирал готовност за сътрудничество. Очаква се до края на деня той да проведе разговори с инспекторите, които работят по проверката на финансовото му състояние.

Комисията е приключила проверката си на имуществото на Дянков, но тъй като не може да открива доходи на български граждани от чужбина, инспекцията ѝ е непълна и бившият министър трябва сам да докаже средствата си.

Освен това при всяка проверка антикорупционният орган изследва и доходите на съпруга/съпругата на проверявания. В случая на Дянков комисията не можела да открие документ за сключен граждански брак.

Дори американските власти са им отговорили, че бившият министър сигурно имал сключен брак, но в техните регистри документи за това нямало. Доходите на съпругата му пък били изцяло в чужбина, което още повече затруднявало комисията.

Припомняме, че вчера стана ясно, че КПКОНПИ е запорирала част от имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков.

По думите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев проверката на Трайков приключила и показала несъответствие от 2.4 млн. лв. за 10-годишен период. Той не уточни кои приходи на бившия министър не са били признати за законни от комисията, за да се получи това несъответствие.

Проверката срещу Трайков и Дянков е започнала в началото на 2017 г. и е заради повдигнатото им обвинение за приватизация на по-ниска от пазарната цена на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН. Сделката беше сключена, когато Трайков беше министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук