Валери Симеонов, Николина Ангелкова
на снимката: вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов призова премиерът Бойко Борисов „да си огледа министрите по-внимателно”.

В кулоарите на парламента Симеонов коментира все по-разрастващия се имотен скандал, който доведе до няколко оставки в редиците на властта.

Той намекна, че има още членове на кабинета, замесени в това.

Лидерът на НФСБ дори посочи конкретен адрес на имота – столичния квартал „Овча купел“, ул. „Бързарица“ 2, но отказа да назове имена.

„То добре е Борисов по-внимателно да си гледа министрите, че и там има такива – „Овча Купел“, „Бързарица 2“ – 142 кв. м – 61 хил. лева. Намерете го кой е. 220 евро – знаете ли, че това е всъщност е цената на груб строеж в София. 2008-а, когато беше най – големият пик на цените“.

Проверка показа, че това е жилището на министъра на туризма Николина Ангелкова, а сделката е видна и от декларацията й пред Сметната палата. От нея става ясно, че жилището е придобито през 2008 г. в пика на високите имотни цени, като за него са платени едва 222 евро на квадрат. Фирмата-строител е „Стобис 2000“.

Николина Ангелкова

Брокери пресмятат, че през въпросната година цените са вървели около 1200 евро на квадрат в този район, т.е. подобно жилище би следвало да струва около 170 000 евро.

 „Масова практика на укриване на данъци, впоследствие на намаляване на данък „Сгради“ към общините – значи втори вид данък се укрива и всичко това няма как да не е било известно на конкретните регионални служители на НАП, както и на общината“, подчерта Симеонов.

По думите му „няколко човека станаха жертви на политическа кампания, която показа на обществото една масова практика на злоупотреби в строителството“.

Положителното, според него, ще е ако в нотариалните актове се слагат истинските цени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!