Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

От прессекретарията на държавния глава съобщават, че това се е случило в сряда, след като президентът е поканил неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.

Вчера държавният глава свика в сряда Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупцията по високите етажи на властта. Това е четвъртият КСНС, който Румен Радев свиква от встъпването си в длъжност. И вторият беше на тема корупция и мерки за противодействие на корупцията. Заседанието на КСНС ще се проведе в понеделник.

Междувременно днес „БСП за България” обяви, че иска отстраняването на Пламен Георгиев и заместника му, за когото също излязоха данни за имотни неуредици в декларациите.

„Премиерът Бойко Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване, казвайки му или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев се възползва и излезе в отпуск до приключване на проверката. Това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и той да се върне на бял кон някой ден. Ние категорично не приемаме това решение“, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

И добави:

„Преди дни поискахме оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той не я подава. Затова днес събрахме ръководството на ПГ на „БСП за България“, разговаряхме с нашите депутати и внасяме подписи в парламента с искане за отстраняване на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ”.

Нинова припомни, че Пламен Георгиев е бил избран от новата управляваща коалиция ГЕРБ, ДПС, ОП и ВОЛЯ.

„Ние бяхме против неговия избор, както и против закона и начина, по който беше създадена комисията“, каза председателят на БСП.

Тя припомни, че левицата е внесла свой закон с различна философия, но той е бил отхвърлен.

„Отстраняването на ръководството на КПКОНПИ няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите, които и да са те, да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът от такова решение е ясен – никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото са взаимно зависими и обвързани“, категорична бе Нинова.

По думите й на КСНС при държавния глава тя ще предложи 3 – 4 конкретни и различни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Там, по реакцията на другите партийни лидери ще разберем- има ли воля наистина да се справим с този проблем или ще продължат да имитират борба с корупцията. Защото е странно, че човекът, който предложи Пламен Георгиев в парламента, днес става министър на правосъдието“, заключи Нинова.

Свързана новина:

Шефът на КПКОНПИ послуша Борисов и излезе в опуск

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!